Skip to main content

Commercieel gebruik van gegevens nu met gerechtvaardigd belang!

Hof van Justitie verduidelijkt gerechtvaardigd belang voor commercieel gebruik van persoonsgegevens

Op 4 oktober 2023 heeft het Hof van Justitie van de EU een belangrijke uitspraak gedaan over de verwerking van persoonsgegevens voor commerciële doeleinden zonder expliciete toestemming. In deze zaak stond de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) centraal, die ledengegevens had verkocht aan sponsors. Het Hof oordeelde dat commercieel belang wel degelijk als een gerechtvaardigd belang kan worden aangemerkt, mits er sprake is van een zorgvuldige afweging van de belangen van de betrokken partijen en de rechten van de betrokkenen.

Volgens het Hof moet worden beoordeeld of de verwerking van gegevens redelijkerwijs verwacht kan worden door de betrokkene en of de verwerking noodzakelijk is voor de verwezenlijking van het gerechtvaardigd belang. In dit specifieke geval oordeelde het Hof dat de verkoop van gegevens gerechtvaardigd kon zijn, zolang er voldoende transparantie is en de fundamentele rechten van de betrokkenen worden beschermd.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Voor bedrijven die werken met persoonsgegevens is deze uitspraak een cruciale ontwikkeling. Het biedt meer flexibiliteit om persoonsgegevens te verwerken zonder voorafgaande toestemming, mits voldaan wordt aan de voorwaarden van het gerechtvaardigd belang. Dit kan vooral van belang zijn voor commerciële partijen die persoonsgegevens willen gebruiken voor marketingdoeleinden.

Krachtbron kan helpen bij naleving en risicobeoordeling

Bij Krachtbron zijn wij gespecialiseerd in privacy- en gegevensbeschermingsrecht en kunnen wij bedrijven ondersteunen bij het correct toepassen van de AVG-richtlijnen rondom gerechtvaardigd belang. Onze experts kunnen helpen bij het opstellen van een belangenafweging, het uitvoeren van Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) en het waarborgen van transparantie richting betrokkenen. Daarnaast adviseren wij over de implementatie van privacybeleid en compliance met zowel nationale als Europese regelgeving.

Neem contact op met Krachtbron voor advies op maat om te zorgen dat uw bedrijfsvoering voldoet aan de nieuwste juridische vereisten en bescherming biedt tegen juridische risico’s.

Meer artikelen
    0
    Shares